Parhaat Arnold Schwarzenegger -elokuvat

Posted on

Arnold Schwarzenegger on ollut kehonrakentaja, näyttelijä ja poliitikko – persoona, jonka kaikki tunnistavat. Hänen saavutuksena Hollywoodissa ovat huomattavat, vaikka hän ei näyttelijänlahjoistaan paljoa olekaan tunnustusta kriitikoilta saanut. Seuraavana muutama Arnold-leffa, jotka ovat käytännössä klassikoita ja pakkokatsottavia kaikille elokuvafaneille.

Conan Barbaari (1982)

Fantasiaelokuvien julma klassikko, jonka päärooli on kuin luotu Arnoldille. Kokemattomuus näyttelijänä ei haitannut, kun suurin osa roolityöstä koostui miekan kanssa pullistelusta, synkästä tuijottelusta sekä monotonisista sananvaihdoista. Elokuva on omintakeinen katsomiskokemus –suoraviivaisen raadollisuuden serenadi, joka kestää katsomisen nykypäivänäkin. Ainakin nostalgialasit silmillä.

Kuvernööri voi vielä palata Conanin rooliin vanhana kuningasbarbaarina, jos vain leffan tuotanto joskus saadaan lähtökuopista miekkojen ja sandaalien maille.

Predator (1987)

”If it bleeds we can kill it”

Lähes näkymättömäksi muuttuva avaruusörkki ei tietystikään Arskalle pärjää. Viidakon uumeniin sijoittuva piinaava toimintaleffa on Itävallan salisankaria parhaimmillaan. Viidakko on eksoottinen sijoituspaikka scifistiselle toimintaelokuvalle, ja myös metsästäjä avaruudesta on hyvin suunniteltu ja persoonallinen otus. Laadukasta toimintahumppaa konetuliaseiden säestämänä.

Total Recall (1990)

Philip K. Dickin kirjoittamaan novelliin perustuva elokuva on hieno yhdistelmä hyvää toimintaa ja scifitarinaa. Muistin ja persoonan salojakin käsittelevä leffa on Paul Verhoeven ohjauksessa terävä ja yllätyksellinen. Suoraan RoboCopin jälkeen Total Recallia ohjaamaan tullut mestari oli selkeästi oikeassa mielentilassa toista ihmisyyttä käsittelevää scifi-rymistelyä varten. ”Get your ass to Mars”, sanoo Arskan roolihahmo itselleen klassisessa repliikissä. Elokuvataidetta parhaimmillaan.

Elokuvasta tehtiin vuonna 2012 uusintafilmatisointi, jota tähditti Colin Farrell. Kyseessä on ihan asiallinen toimintaleffa, joka kuitenkin kalpenee kliinisessä mausteettomuudessaan Schwarzeneggerin maaniselle mulkoilulle.

Terminator 2 – Tuomion päivä (1991)

Mr. Universe, Kalifornian kuvernööri, vuosisadan toimintatähti – paljon on Arska saanut yhdessä elämässä tehtyä!

Ehkä maailman paras toimintaelokuva, joka sisältää kaikkea komeista takaa-ajoista hienoihin erikoistehosteisiin. Schwarzenegger rytistelee robotin roolinsa kunnialla kulmat kurtussa ilman uskottavuusongelmia. Tarina maailmanlopun uhkasta ja aikamatkustamisesta on tarpeeksi eeppinen ja hullu, jotta katsoja tajuaa jättää aivonsa tyhjäkäynnille ja vain nauttia menosta. Tätä on toimintaelokuvat parhaimmillaan. Mitkään expendablesit eivät tälle klassikolle pärjää edes Arskan itsensä avustamana.

Terminaattorin reboot -elokuvaa odotellessa kannattaa raudanlujasti katsella myös ensimmäinen Terminator-leffa, jota osa leffaväestä pitää kakkosta parempana. Tuomion päivän jälkeenhän ei ole Terminator-elokuvia tehtykään – paitsi jossain epäonnisessa aikajatkumossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *