Parhaat Stephen King –filmatisoinnit

Posted on

Stephen King tunnetaan parhaiten kauhuromaaneistaan, jotka ovat karmineet jo usean sukupolven selkäpiitä. Parhaat King-filmatisoinnit edustavat kuitenkin useita eri genrejä, ja osa elokuvista on jopa elokuvahistorian klassikoita.

Shawshank Redemption

Rita Hayworth – avain pakoon -nimellä Suomessa tunnettu elokuva on vankilaleffojen klassikko. Kahden miehen ystävyydestä karuissa vankilaoloissa kertova elokuva onnistuu hyvin kuvatessaan ankeita oloja, ankeita ihmisiä ja hyvyyttä, joka kuitenkin paistaa useimpien ihmisten käytöksestä läpi. Pakollista katsottavaa kaikille hyvän draaman ystäville. Frank Darabontin onnistunut ohjaustyö innostutti hänet ohjaamaan myöhemmin vielä useita King-romaaneja, joista ei mikään kuitenkaan ihan onnistunut nousemaan Shawshank Redemptionin sfääreihin.

Stand By Me

Stand By Me toimii aina nostalgiannälkäisille.

Stand By Me – viimeinen kesä (1986) on nostalginen nuorisokuvaus, josta nykykatsojalle tulee mieleen Netflix-sarja Stranger things, ja niin ikään Kingin teokseen perustuva pellekauhuilu It. Elokuvassa poikajoukko lähtee ruumiinetsintäseikkailulle, josta ei käänteitä ja kiperiä tilanteita puutu. Seikkailun kepeys ja vakavuus tasapainottelevat hienosti tässä kaverusten vaaralliseksi muuttuvassa retkessä, ja poikien persoonallisuudet kuvataan realistisella rouheudella. Vaikka elokuva sijoittuu 50-luvun loppuun, niin kasarinostalgiselta se tuntuu. Johtuu varmaan elokuvan valmistumisajasta.

Misery

Kirjailija joutuu suurimman faninsa armoille tässä ahdistavassa trillerissä. Kathy Bates tekee elämänsä roolin kirjailijan häikäilemättömänä ja häiriintyneenä fanina, joka ei kaihda väkivaltaa saavuttaakseen tavoitteensa. Elokuva lepää päätähtiensä James Caanin ja Kathy Batesin harteilla, mutta he kantavat taakkansa vaivatta ja uskottavasti. Katsoja pysyy lumen saartaman mökin vankina elokuvan loppuun asti.

Pet Sematary

Tämäkin kissa aiottaneen herättää uudelleen henkiin vuoden 2019 uudelleenfilmatisoinnissa.

Uinu, uinu lemmikkini, kuuluu tämän leffan suomenkielinen titteli. Kuten kaikki vähänkään populaarikulttuuria seuraavat tietävät, lemmikki ei suostu uinumaan. Eikä kuollut poikakaan. Leffan elokuvallisista ansioista voi olla montaa mieltä, mutta räväkkä kauhuklassikkohan tässä on kyseessä. Elokuvan tarina ja kuvasto on syöpynyt kulttuuriseen kudelmaan tehokkaasti ja kyseessä onkin yksi niistä elokuvista, jotka kuuluvat sisällöltään yleistietoon. Hauska herkku kylmäkellarista kauhua kaipaavalle.

1408

1408 on laadukas peruskauhuleffa. Kummittelevissa paikoissa vieraileva skeptikko törmääkin yliluonnolliseen hotellihuoneessa, jossa toden ja kuvitellut raja ei ole selkeä. John Cusack ei ole pääroolissa läheskään niin keskiverto kuin yleensä, vaan vetää osansa skeptikkotoimittajana hyvällä hapella. Säikytyksiä ja piinaavia hetkiä riittää, ja kolkko tunne jää viivyttelemään katsojan mieleen kuin kummitus peilikuvaan. Tämän elokuvan katsottuasi et tunne olevasi yksin.

Lisäys: Klassikkoelokuva Hohtoa ei tässä jutussa mainittu, koska Kingin romaani ja Kubrickin elokuva ovat perustavalla tavalla erilaisia. Kubrickin Hohto on ennemminkin Stephen Kingin Hohdon innoittama kuin siihen perustuva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *