Mainstream-kauhun mestariteoksia

Posted on

Näin Halloweenin lähestyessä on hyvä hieman perehtyä elokuvagenreistä ehkä monipuolisimpaan –kauhuun. Kauhu ei genrenä ole pelkkää perussäikyttelyä, vaan mukaan kuuluu pitkittynyttä piinaavaa tunnelmaa, silmiä viiltävää visuaalisuutta ja surrealistista, aivoja vääntävää tarinankerrontaa.

Hohto

Tämä kuva lienee tuttu kaikille, riippumatta siitä onko Hohto jäänyt näkemättä vai ei.

Tämä Stanley Kubrickin klassikko-ohjaus on niitä elokuvia, jotka kannattaa katsoa useasti. Syrjäisen vuoristohotellin hulluksi tekevään tunnelmaan on ilo uppoutua kerta toisensa jälkeen. Vaikka alkuperäisteoksen kirjoittaja Stephen King ei elokuvasovituksesta pitänytkään, ovat elokuvafanit nostaneet sen yhdeksi kauhun klassikoista – ja hyvästä syystä.

The Ring

Vuonna 2002 ensi-iltansa saanut The Ring on harvinainen kauhuelokuva. Japanilainen alkuperäiselokuva Ringu on näet huonompi elokuva kuin amerikkalainen uudelleenfilmatisointi. The Ring -elokuvan tummahiuksinen tyttö on nykyään kauhukuvaston jo ehkä kulunutkin hahmo, mutta elokuvan katselun jälkeen pelottava tunnelma jää elämään katsojan sisuskaluihin kuin mato ruumiiseen.

Scream

Teinikauhu-genren uusin klassikko. Elokuvan valkoinen naamio on nykyään ikoninen kappale elokuvahistoriaa, joten alkuperäinen leffa kannattaa katsastaa ihan yleissivistyksenkin vuoksi. Wes Craven palasi tällä leffalla takaisin kirkkaimpaan valokeilaan Painajainen Elmstreetillä -elokuvasarjan heittämästä pitkästä varjosta. Perinnetietoista teinien lahtaamista kaipaavalle kelpo pätkä, jota ei muidenkaan laatuviihdettä harrastavien kannata jättää väliin.

It

Vuoden 2017 Se-elokuva on kaikin puolin ylivoimainen 1990 vuoden minisarjaan verrattuna.

Stephen Kingin romaaniin perustuva vuoden 2017 filmatisointi on laatutyötä, joka ehkä sortuu näyttämään hieman liikaa liian aikaisin. Elokuva peilautuu hienosti toiseen King-elokuvaklassikkoon Stand by Me -leffaan. 1980-luvun lapsikaverukset seikkailevat nostalgisenkipeissä tunnelmissa, josta raadollisuus ei ole kaukana –sananmukaisesti. Pennywise-klovnia näyttelee ansiokkaasti nuori hujoppi Bill Skarsgård. Kakkososaa odotellessa.

The Thing

John Carpenterin ohjaama ja Kurt Russelin tähdittämä versio tarinasta, jossa tiedemiehet klaustrofobeilevat Antarktiksen tutkimusasemalla, on sci-fi -kauhun todellinen klassikko. Kuka on avaruusloisen saastuttama ja kuka ei? Vainoharhaiskauhuiseen tunnelmaan on helppo sukeltaa, ja hätkähdyttävän groteskit kohtaukset elähdyttävät tietokoneanimaatioihin tottunutta nykykatsojaa. Hyöteisrapumaisten avaruusörkkien polttaminen on seuraavan kerran yhtä hauskaa vasta Alien-elokuvissa.

Get Out

Yhteiskunnallisesti kantaaottava kauhukomedia? Kyllä, sellaisiakin tehdään. USA:ssa poliittiseen hermoonkin tärähtänyt kauhuelokuva käsittelee hienosti rotujenvälistä jännitettä, mutta jää hieman yhden tempun poniksi. Ehdottomasti katsomisen arvoinen omaperäisen aihekäsittelynsä, sekä kauhun ja komedian perinteisestä poikkeavan yhdistelmän ansiosta. Tämä elokuva muistetaan vielä tulevaisuudessakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *