Aikamatkustuselokuvat

Posted on

Aikamatkustus on kiehtonut ihmistä jo pitkään. Mahdollisuus muuttaa menneisyyden tapahtumia omassa elämässä ja maailman historiassa ovat asioita, jotka vaan viehättävät tähän aikajanaan jumiutuneita töllistelijöitä. Mitä olisi tapahtunut, jos olisinkin valinnut toisen työpaikan? Millainen maailma olisi nyt, jos Hitler olisi tapettu jo ensimmäisessä maailmansodassa? Millainen on ihmiskunnan tulevaisuus? Aikamatkustus-teema mahdollistaa mitä erilaisimpien kysymysten tutkailun.

Aikakone

Doctor Whon TARDIS on yksi ikonisimmista aikakoneista.

Ensimmäisen kerran H.G. Wellsin Aikakone-romaani filmatisoitiin jo vuonna 1949 tv-ruudulle. Tunnetumpi elokuvaversio on kuitenkin vuonna 1960 ensi-iltansa saanut elokuvaversio, jonka valkoiset karvaiset morlockit ovat piirtyneet pysyvästi elokuvakansan mieleen ja rönsyilleet sieltä populaarikulttuurin kuvastoon.

Elokuvassa aikamatkustaminen onnistuu (kuten nimikin sanoo) teknisen laitteen ansiosta. Tällainen tekninen aikamatkustuksen mahdollistava laite on sitten myöhemmin toistunut fiktiossa mitä erilaisimmissa muodoissa, aina Poliisin puhelinkopista (Doctor Who) DeLoreaniin (Paluu tulevaisuuteen).

Päiväni murmelina – Groundhog day

Bill Murray elää saman päivän uudelleen ja uudelleen Päiväni murmelina -elokuvassa.

Joskus aikamatkustus elokuvissa on jonkinlaista taikaa. Tätä lajityyppiä edustaa vuonna 1993 ensi-iltansa saanut Groundhog day -elokuva, jonka pääosassa tunteita läpi käy Bill Murrayn esittämä leipääntynyt reportteri. Hän joutuu jostain syystä elämään saman päivän aina uudelleen ja uudelleen ja etsimään ratkaisua tähän mysteeriin. Loppuratkaisu on nykypäivän vinkkelistä katsottuna konservatiivinen ja vanhanaikainen kliseisyydessään, mutta sydäntä lämmittäväksi humpuukiksi elokuva on miellyttävä tuttavuus.

Aikamatkustus kykynä

Joissain elokuvissa aikamatkustus on jonkin henkilön ominaisuus tai kyky. Esimerkiksi Audrey Niffeneggerin Aikamatkustajan vaimo -romaaniin perustuvassa elokuvassa (2009) päähenkilön miehellä on geeni, joka aiheuttaa hänelle aikahyppyjä. Parisuhteen komplikaatioitahan siitä tietysti aiheutuu.

Toinen elokuva, jossa roolihahmolla on erikoiskyky tai ominaisuus, on Perhosvaikutus (The Butterfly effect). Vuonna 2004 valkokankaille saapuneessa yllätyshitissä päähenkilö kykenee ohjailemaan menneisyyttään päiväkirjaansa keskittyen. Elokuva ei innostanut kriitikoita, mutta katsova yleisö on elokuvasta pitänyt kuin kolajuomasta ja popcornista ikään.

Must see -aikamatkustuselokuvat

Jos on aikamatkustuksesta kiinnostunut, kannattaa ainakin seuraavat elokuvat katsastaa edellä mainittujen lisäksi, vaikka ne olisi aikaisemmin katsonutkin:

Kaikki Terminator-elokuvat, koska aikamatkustavia tappajarobotteja.

Looper, koska Joseph Gordon-Levitt imitoi pari tuntia Bruce Willisiä.

Predestination, koska todella monimutkainen perhesuhde ja rautaista näyttelemistä.

12 apinaa (1995), koska muut versiot ovat huonoja.

Harry Potter ja Azkabanin vanki, koska Alfonso Cuarónin näkemys Potter-maailmasta on elokuvasarjan mielenkiintoisin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *