Arkisto

Täältä löytyy linkit Flickr-tilimme valokuvasetteihin, klubilaisten kirjoittamia alustuksia sekä aikaisemmalta nettisivultamme poimittuja arvosteluita (arvosteluita ei päivitetä enää ja ne saattavat sisältää vahvoja spoilereita). Jos etsit lisää luettevaa elokuvamaailmasta, kannattaa tutustua Kontrasti -elokuvalehteen.

 

VALOKUVAT
Kino Kaiku vieraita

Valokuvannut Otto Olavinen
Ohjaaja Jouko Aaltonen 6.11.2014. Aaltonen on toiminut eri tehtävissä noin 10 pitkässä elokuvassa ja ohjannut/käsikirjoittanut yli 70 video-ohjelmaa. 90-luvun alusta hän on keskittynyt dokumenttielokuvien tekemiseen. Hän toimii DocPoint-elokuvafestivaalin hallituksen puheenjohtaja, on opettanut yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa sekä kirjoittanut oppikirjoja dokumenttien teosta.
Kino Kaiku goes Rakkautta & Anarkiaa 2014

Valokuvannut Otto Olavinen
27th Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa järjestettiin 18.–28.9.2014. Otto Olavinen valokuvasi osan hienoista festivaalihetkistä, joissa ovat läsnä muun muassa ohjaaja Florian Habicht, tuottaja Alex Boden ja rumpali Nick Bank (Pulp: A Film about Life, Death & Supermarkets), ohjaaja Frédéric Tcheng (Dior and I) ohjaaja Antti Haase (Monsterimies) ja näyttelija Brontis Jodorowsky (Elämän tanssi).

 

ALUSTUKSET
Jacques Tati ja Riemuloma Rivieralla

Alustanut Pekka Hongisto
Kino Kaiku 7.3.2013
”Les Vacances de Monsieur Hulot” on suomennettu ”Riemulomaksi Rivieralla”. Paikka ei ole kuitenkaan Riviera vaan Bretagne, ja vacances- sanalla on kaksoislataus: se merkitsee sekä lomaa että vapaata ja avointa. Lomakin on ainakin kahdella ulottuvuudella ladattu. Se merkitsee omaa, ”vapaa-aikaa”, mutta mitään vapaata tuossa ajassa ei välttämättä ole (...)
Chris Marker ja La Jetée

Alustanut Kari Yli-Annala
Kino Kaiku 5.11.2010
Ranskalainen Chris Marker (s. 1921) on valokuvaaja, kirjoittaja ja elokuvaohjaaja, jonka tunnetuimpia teoksia ovat tänään nähtävä La Jetée (1962) sekä esseemuotoinen Sans soleil (1983). Molempien teosten keskeisiä teemoja ovat kuvan olemuksen sekä muistin ja ajan toiminnan pohtiminen. Liikkumattomin still-valokuvin kerrotussa La Jetéessä ollaan Pariisin katakombeissa, kolmannen maailmansodan jälkeisessä maailmassa. (...)
Jonas Mekas ja Scenes from the Life of Andy Warhol: Friendships and Intersections

Alustanut Kari Yli-Annala
Kino Kaiku 8.10.2010
Elokuvassa nähdään Andy Warhol tähtiensä, ystäviensä, kollegojensa ja muiden ympäröiminä. Elokuvan tekijä Jonas Mekas oli 1960-luvulla perustetun legendaarisen New Yorkin kokeellisten elokuvantekijöiden osuuskunnan Filmmakers Cooperativen kantava voima. Runoilijataustan omaava liettualaissyntyinen Mekas on kuuluisa päiväkirjanomaisista 16mm- ja Super8 –elokuvistaan, jotka tavoittivat täydellisesti ajan hengen. (...)
Kauniit uneksijat - kasari-ilta

Alustanut Pasi Myllymäki
Kino Kaiku 5.3.2010
Osa 1: Tämä puhe kestää 9 minuuttia ja tässä on 9 osaa.

Osa 2: Tulitte VAIKKA tiesitte mitä täällä on. Mutta kukapa voisi vastustaa mahdollisuutta rauhoittua ja ehkä jopa uinahtaa näiden puuduttavien ja pitkäveteisten Kekkosen ajan kotikaitaelokuvien parissa.

OSA 3: NÄMÄ OVAT KOKEELLISIA ELOKUVIA. (...)

 

ARVOSTELUT
Erämään Armoille (Into the Wild)
Ohjaus Sean Penn 2007
Kirjoittanut Joonatan Laihi
16.2.2011
Vuonna 1990 nuori mies nimeltä Christopher McCandess (Emile Hirsch) päätti lahjoittaa omaisuutensa hyväntekeväisyyteen ja liftata Alaskaan. Miksi high schoolista valmistunut priimaoppilas haluaisi lähteä luontoäidin helmoihin ja hylätä sen, mitä sivistykseksi kutsutaan? Sean Pennin tuorein ohjaus vastaa tähän kysymykseen elämäntäyteisellä tarinalla, joka pohjautuu Jon Krakauerin kirjoittamaan McCandessin elämäkertaan. (...)
Moon
Ohjaus Duncan Jones 2009
Kirjoittanut Joonatan Laihi
28.1.2011
Kuussa olevaa arvokasta helium-3:sta on alettu louhimaan ja lähettämään maapallolle saasteettomana energialähteenä. Toimituksesta ja työnteosta vastaa yksi ainokainen henkilö. Sam Bellillä (Sam Rockwell) on määräaikainen työsopimus Lunar Industries – firman kanssa, joka olosuhteiden pakosta velvoittaa häntä viettämään kolme vuotta elämästään kuussa. (...)
The Aristocrats
Ohjaus Paul Provenza & Penn Jillette 2005
Kirjoittanut Joonatan Laihi
10.1.2011
Millainen on dokumentti, joka ei sisällä seksiä saati väkivaltaa, mutta saa elokuvatarkastamon vasaroimaan takakantta K18-leimasimella? Paul Provenzan debyyttiohjaus käsittelee antihumoristista ikivitsiä, joka on jo 1800-luvun puolivälistä alkaen murtanut yhteiskunnallisia tabuja. Dokumentti koostuu pitkälti haastatteluista ja on puskettu ulos suhteellisen pienellä budjetilla (...)
Inception
Ohjaus Christofer Nolan 2009
Kirjoittanut Joonatan Laihi
21.9.2010
Christopher Nolan osaa hämmentää katsojaa kerta toisensa jälkeen. The Dark Knightissa katsojan naamalle paiskottiin jatkuvalla syötöllä moraalisia dilemmoja, jotka paljastavat kaikkein rohkeimpienkin ihmisten joustavan jopa voimakkaimmista periaatteistaan selviytyäkseen. Vaikka pahikset saadaankin kuriin, ei kukaan tunnu voittavan. Yhteiskunta jää parhaimmillaankin vain kauhun tasapainoon, jota taas pian horjutetaan. (...)
Electric Dragon 80.000 V
Sogo Ishii 2001
Kirjoittanut Otso Silvo
Syvältä ihmisaivojen matelijamaisista sopukoista pursuaa räjähtävää liskoenergiaa herättäen miljoonia vuosia vanhat alkukantaiset vaistot henkiin. Harkintakyky himmenee, kun selviytymisvietti ottaa aggressiivisesti ohjat potkien sinne tänne kuin pillastunut hevonen. (...)
Kalteva Torni
Timo Koivusalo 2006
Kirjoittanut Maiju Stedt
Elokuva kertoo tarinan Johannes Piiparista (Martti Suosalo), jolla on unelma. Unelma matkasta Italiaan ja nähdä Pisan kalteva torni. Tarina alkaa lauseella ”Miten suhtaudut asioihin, jos et tiedä ovatko ne totta vai eivät?” Näin alkaa matka, joka johdattaa meidät kahtia jakautuneeseen mieleen. Johannes on hiljainen ja itseensä vetäytyvä mies, jonka intohimona on Pisan kalteva torni. (...)
Radio Days
Ohjaus Woody Allen 1987
Kirjoittanut Iris Olavinen
1.3.2010
Radio Days on nostalginen kurkistus aikaan, jolloin ei vielä ollut televisioita. Radion ohjelmavirta sen sijaan tarjosi jokaiselle jotakin, oli supersankaritarinointia naamiokostajineen, romanttisia laulelmia unelmoijille, uutisia niin natsien etenemisestä Euroopassa kuin paikallisista onnettomuuksista sekä uudenvuoden juhlinnan selostusta rikkauden suosimasta ravintolasta, jonka antimista ja ilmapiiristä moni radion äärellä unelmoi. (...)
Ei Kenenkään Maa
(No Man´s Land)
Ohjaus Danil Tanovic 2001
Kirjoittanut Iris Olavinen
15.12.2009
Bosniaherzegovinalainen Danil Tanovic on käsikirjoittanut ja ohjannut tiiviin fiktiivisen näkemyksensä omaa kotiseutuaan 1990-luvun alussa raunioittaneesta sisällissodasta, sen dynamiikasta, ihmisistä osana instituutioita: armeijaa, YK:ia, mediaa. Ihmisistä, jotka ovat tarkkaan määriteltyjen rooliensa vankeja. On vaikea ymmärtää miten oli mahdollista, että sosialismin päätyttyä 1989 "yhteisöllisestä eetoksesta" päädyttiin kansanmurhiin vain parissa vuodessa. (...)
The Pledge - Kunniasanalla
Ohjaus Sean Penn 2001
Kirjoittanut Tero Silvennoinen
31.10.2009
Pikkukaupungissa tapahtuu murha. Tutkimukset etenevät ripeästi, epäilty tunnustaa ja tekee itsemurhan. Paljon nähnyt murhaetsivä Jerry Black ei kuitenkaan usko, että totuus on näin yksinkertainen. Hän on jäämässä eläkkeelle, mutta on myös luvannut uhrin perheelle löytävänsä tappajan. Vaikka alkuasetelma kuulostaa lukemattomien b-elokuvien juonelta (...)
Antichrist
Ohjaus Lars von Trier 2009
Kirjoittanut Henry Vistbacka
5.10.2009
Kun katson Lars von Trieriä, voin luottaa kärsimykseen. Antichrist ei tee poikkeusta. Elokuva kuvaa raadollisen läheltä inhimillisyyttä ja menetyksen esiintuomaa pirstaloitumista. Alun paljaudesta lähtien on jälleen selvää, että niin katsojalta kuin henkilöhahmoiltakin tullaan vaatimaan kaikki. Antichristin ihmiset ovat särkyneitä ja omien pakkomielteidensä rajoittamia. Maailma on pelottava ja käsittämätön. (...)
Kaunis Elämä (La Vita è Bella)
Ohjaus Roberto Benigni 1997
Kirjoittanut Tero Silvennoinen
5.9.2009
Kaunis Elämä, italialaisen Roberto Benignin täysosuma vuodelta 1997, yllätti aikanaan suuren yleisön ja sulatti myös amerikkalaisten sydämet. Valloittava ja romanttinen elokuva kumartaa vanhoille elokuvan mestareille fyysisellä ja lapsekkaallakin komiikallaan, joka alussa tuntuu vievän tarinaa päättömän farssin suuntaan. (...)
River Queen
Ohjaus Vincent Ward 2005
Kirjoittanut Tuomas Uimonen
24.3.2009
Elokuva sijoittuu Uuteen-Seelantiin 1860-luvun siirtokunta-aikaan, jolloin maata oltiin vasta kartoittamassa. Osa tarinassa esiintyvistä maoreista on kyllästynyt vanhoihin alkukantaisiin tapoihinsa, ja ovat nyt brittien puolella saadakseen edistystä uusiseelantilaiseen yhteiskuntaan. Suurin osa maoreista kuitenkin kannattaa vanhoja tapoja. (...)
Nainen On Aina Nainen
(Une femme est une femme)
Ohjaus Jean-Luc Godard 1961
Kirjoittanut Iris Olavinen
29.3.2009
Kuvio on seuraava: showtanssijana työskentelevä Angela (Anna Karina) haluaisi lapsen. Avomies Emile ( Jean-Claude Brialy) ei innostu ajatuksesta, mikä tietysti kismittää kovasti Angelaa. Pariskunnan ystävä Alfred (Jean-Paul Belmondo) on mukana kolmantena pyöränä. Alfred vakuuttelee rakkauttaan kahden kesken Angelalle mutta hän ei oikein vakuutu miehen puheista. Juonen kulku ei ole kuitenkaan se juttu tässä elokuvassa. (...)
The Woodsman
Ohjaus Nicole Kassell 2004
Kirjoittanut Tero Silvennoinen
7.3.2009
Kevin Bacon on työteliäs amerikkalaisnäyttelijä, joka on tehnyt useita vahvoja sivurooleja (Apollo 13, Sleepers, Mystic River). Toisaalta, ainoa heti mieleen nouseva selkeä päärooli, jonka olin mieheltä nähnyt ei varsinaisesti säväyttänyt – Hollow Man oli mitä oli. Muissa rooleissa pienempien elokuvien luottonimiä, parikin rap-artistia, ja ohjaajana täysi tuntemattomuus – muun muassa näitä minä puntaroin aikoinaan, kun harkitsin olisiko The Woodsman katsomisen arvoinen. (...)
My Blueberry Nights
Ohjaus Wong Kar-Wai 2007
Kirjoittanut Iris Olavinen
25.1.2009
Wong Kar Wain My Blueberry Nights (2007) on visuaalisesti antoisa elokuva. Dharius Khondjin kameratyöskentelyssä on paljon samaa kuin Wong Kar Wain entisen kameramiehen Christopher Doylen: maailma näyttäytyy neonhohtoisena ja aavistuksen verran surrealistisena. Tehokeinona kuvaa myös toisinaan nopeutetaan tai hidastetaan. (...)
Tähtitreffit
(Win a date with Tad Hamilton!)
Ohjaus Robert Luketic 2004
Kirjoittanut Olli Paloheimo
19.1.2009
Rehellisesti sanottuna; tämän elokuvan nimi ei innostanut minua katsomaan sitä, vaan kenties se, että oli pyhäpäivä ja kirjastot olivat kiinni. Myöskin se, että elokuva hyllyni oli kavennnut muutamaan animaatio-elokuvaan. Ja se, että olin kuumeisena sohvalla ja minulla oli tylsää oli osasyyä. (...)
M - Kaupunki Etsii Murhaajaa
Ohjaus Fritz Lang 1931
Kirjoittanut Iris Olavinen
30.12.2008
Fritz Langin (1890-1976) tunnetuin elokuva lienee 1927 valmistunut Metropolis, spektaakkelimainen tulevaisuusvisio pilvenpiirtäjineen, ilmalaivoineen, naiskyborgineen. Moni myöhempi sci-fi-elokuva onkin visuaaliselta anniltaan ja ideoissaan paljon velkaa Metropolikselle. (...)
The Last King of Scotland
Ohjaus Kevin Macdonald 2006
Kirjoittanut Tuomas Uimonen
20.11.2008
The last king of Scotland kertoo yritteliäästä nuoresta Nicholas Garriganista (James McAvoy) joka lähtee hakemaan elämän kokemusta Ugandasta lääkäriksi valmistumisen jälkeen. Toisaalla on Ugandan hirmuhallitsija Idi Amin (Forest Whitaker), joka toimi Ugandan diktaattorina vuosina 1971-1979 ja antoi teloittaa 8.vuodessa 300 000 maan kansalaista. (...)
Once
Ohjaus John Carney 2006
Kirjoittanut Tero Silvennoinen
17.11.2008
Kaksi yksinäistä törmää kuin vahingossa, kummankin sydän sykähtää – voisiko tässä olla joku jonka kanssa olla onnellinen? Kaikki ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista. Kuulostaako tutulta? Tästä asetelmasta on rakennettu joitain unohtumattomia klassikoita ja lukematon määrä tyhjänpäiväistä ja siirappista elokuvahöttöä. Once kuuluu edellä mainituista selkeästi siihen harvalukuisempaan ryhmään. (...)
Kukkoilijat (In Bruges)
Ohjaus Martin McDonagh 2008
Kirjoittanut Maiju Stedt
10.11.2008
Palkkatappajat Ray (Colin Farrell) ja Ken (Brendan Gleeson) painuvat maan alle Belgian Bruggeen. Siellä heidän on määrä odottaa toimeksiantajansa yhteydenottoa, mutta ei olekaan niin helppoa olla määräämätön aika neljän seinän sisällä. Nuori Ray on malttamaton eikä viihdy ollenkaan pienessä kaupungissa, jossa ei ole mitään tekemistä kun taas Ken on innoissaan kulttuuritarjonnasta. (...)
Menetetty Maa
(No Country for Old Men)
Ohjaus Joel & Ethan Coen 2007
Kirjoittanut Olli Paloheimo
4.9.2008
Olen aina ollut Coenin veljesten elokuvien ystävä. Fargo, O'brother where art thou, Big Lebowski tai Intolerable cruelty ovat kaikki täysin ohjaajiensa näköisiä hyvin tuotettuja, näyteltyjä ja kirjoitettuja hollywoodin marginaaliin putoavia teoksia. Heidän uusin elokuvansa No country for old men-Menetetty maa (2007) on samaan aikaan komedia, road-movie sekä trilleri. (...)
Polkupyörävarkaat
(Shiqi sui de dan che)
Ohjaus Xiaoshuai Wang 2001
Kirjoittanut Olli Paloheimo
Vuonna 2001 berliinin elokuvajuhlilla juryn grand prix-palkinnon napanneen kiinalaisen elokuvan nuori näyttelijäkaarti keräsi palkintoja ja ihastutti Wang Xiaoshuain viidennessä ohjaustyössä. Elokuva sijoittuu Kiinan pääkaupungin Pekingin sykkeeseen, johon Kiinan maalaisseutujen kurjia oloja pakenevat nuoret miehet päätyvät. (...)
Starship troopers 3: Marauder
Edward Neumeier 2008
Kirjoittanut Tuomas Uimonen
Kakkososan huiman flopin jälkeen yleiset odotukset Star Ship Troopersin kolmannesta osasta eivät olleet kovin korkealla. Ja syystäkin. Elokuva alkaa hyvin mahtipontisella johdannolla, ja hyvä niin, sillä mahtipontisella tavallahan action/sci-fi elokuvien kuuluukin alkaa. Elokuvan toimintaan pääsee mukaan heti alkumetreillä, turha alkuhöpötys on jätetty pois. (...)